Het aantal mensen met Parkinson neemt elk jaar met bijna 5% toe. In de periode tot 2040 zal de ziekte een van de drie snelst groeiende aandoeningen zijn in Nederland. Om de stijgende zorgvraag op te vangen en de best mogelijke zorg aan te bieden is sector overstijgende samenwerking en integrale zorg vanuit het ziekenhuis en de VVT noodzakelijk. In de regio Utrecht is gekozen aan te sluiten bij het landelijke Punt voor Parkinson. Commitcare heeft de betrokken partijen ondersteund in alle fases om te komen tot deze keuze.
Het St. Antoniusziekenhuis, Diakonessenhuis, Careyn en Zorgspectrum gaan de zorg voor Parkinsonpatiënten bundelen, door aan te sluiten bij het bewezen concept Punt voor Parkinson. Daarbij wordt poliklinische en klinische zorg verleend vanuit een centrale plek, waar zorgprofessionals als één team samenwerken. Aan deze keuze ging een uitgebreide verkennende fase vooraf. Commitcare ontwikkelde een governance structuur en voerde een stakeholderanalyse uit. Daarmee is de impact van de verschillende scenario’s op ervaringen van patiënten en medewerkers, de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg en de (maatschappelijke) financiële impact, in kaart gebracht.
Businesscase
Na bestuurlijke goedkeuring heeft Commitcare verdieping aangebracht in de businesscase, met een uitwerking van de verwachte eenmalige kosten en investering, de effecten op de structurele kosten en baten en de risico’s en maatregelen. In het implementatieplan is vervolgens aan de hand van de uitkomsten van zes werkgroepen verder uitwerking gegeven aan de inhoudelijke inrichting van het Punt voor Parkinson. Zo zijn vernieuwende, transmurale zorgpaden opgesteld, is er een keuze gemaakt op het gebied van huisvesting en zijn juridische aspecten vastgelegd.
Verbindende rol
Onderling vertrouwen is van groot belang voor het succes in een regionale samenwerking. Commitcare speelde als projectleider een verbindende rol door belangen zorgvuldig en onafhankelijk af te wegen en bespreekbaar te maken. Het landelijke concept Punt voor Parkinson werd afgestemd met locaties in Groningen, Leeuwarden en Twente. Medewerkers en regiopartners, zoals huisartsen, eerstelijns paramedici, verzekeraars, VVT en andere ziekenhuizen zijn vroegtijdig betrokken. De patiëntenvereniging en patiënten uit de regio hielpen bij het vertalen van het landelijke concept naar Utrecht. Dit initiatief wordt breed gedragen door zorgprofessionals, waarmee hun wens voor samenwerking is vervuld.
De toekomstige, geïntegreerde samenwerking moet leiden tot kortere lijnen, betere kennisuitwisseling en toegenomen werkgeluk. Goede samenwerkingsafspraken en proactief handelen beogen patiënten in staat te stellen langer thuis te blijven wonen. De nieuwe inrichting van zorg heeft naar verwachting dan ook een impactvol effect op de kwaliteit van zorg voor patiënten én medewerkers.
Transformatiegelden
Commitcare heeft in samenwerking met de partijen de snelle toets opgesteld om aanspraak te kunnen maken op IZA transformatiegelden. In de zomer 2024 is de snelle toets goedgekeurd, waarna de verdere implementatie van Punt voor Parkinson Utrecht in gang is gezet met behulp van projectleiders vanuit de vier partners. Commitcare begeleidt hen en stelt daarnaast ook het transformatieplan op. Ook zijn gesprekken gestart om sector- en domeinoverstijgende, structurele financiering in te richten. Op het moment van schrijven is het streven om vanaf februari 2025 de eerste patiënten te ontvangen waarna in maart het Punt voor Parkinson Utrecht officieel zal worden geopend.