Bij Commitcare kijken we verder dan de vraag. Onze adviseurs combineren strategisch inzicht met gedegen kennis en ervaring op het gebied van de uitvoering. Daardoor zien we binnen no time waar echte kansen liggen voor verbetering, en weten we wat er nodig is om die processen onder leiding van zorgprofessionals in gang te zetten. Benieuwd naar onze expertise? We stellen onze collega’s graag aan je voor. Deze week maak je kennis met Diede Mansens, expert in het vergroten van autonomie en zeggenschap bij zorgprofessionals in verandertrajecten.
Hoe is jouw passie voor de zorg ontstaan?
In de 22 jaar die ik werkzaam ben in de zorg heb ik in verschillende functies een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van organisaties, en van de verpleegkundige vakgroep. De eerste jaren na het behalen van mijn diploma Verpleegkunde heb ik met veel plezier ‘aan het bed’ gewerkt. Mijn kritische blik en nieuwsgierige aard, én de drang om invloed uit te oefenen en impact te maken heb ik in die jaren gebruikt om verbeteringen te initiëren en implementeren, zowel zorginhoudelijk als procesmatig. Het nadenken over hoe ik als verpleegkundige, met mijn collega’s, het werk anders, beter en efficiënter kon inrichten was toen al onderdeel van mijn werk. Wat dat betreft is er niets nieuws onder de zon. Zorgprofessionals hebben zelf goed inzicht in wat er nodig is voor goede en passende organisatie van zorg. Ik gebruik mijn ervaring bij het verbinden van zorgprofessionals, management en bestuur.
Waarom is het belangrijk om zorgprofessionals te betrekken?
Als verpleegkundigen, medisch specialisten en andere zorgprofessionals de ruimte krijgen om leiderschap te tonen, en de mogelijkheid krijgen om de verandering mede vorm te geven kun je als zorgorganisatie de juiste dingen doen. Zorgprofessionals kunnen goed aangeven wat ze nodig hebben en welke kansen er zijn, bijvoorbeeld als het gaat over de digitale transformatie of samenwerken in de regio. Om de benodigde ontwikkelingen succesvol te organiseren moet wel het gesprek met hen gevoerd worden, het gaat over hun werk dat verandert. Ik leg de verbinding en maak de vertaling.
Hoe pak je dat aan?
Door mijn ervaring in de zorg kan ik makkelijk de verbinding leggen tussen de verschillende onderdelen van een organisatie en in de keten. Binnen de opdrachten die ik doe vanuit Commitcare zet ik mijn klinische ervaring, mijn zorginhoudelijke kennis en mijn passie voor de zorg in om organisaties te ondersteunen in gewenste en noodzakelijke ontwikkelingen. Ik vind het ontzettend leuk om in organisaties samen met verschillende stakeholders veranderingen te ontwerpen en de verbinding te leggen tussen zorg en strategie. De trainingen Design thinking en BrainFuel die ik onlangs heb gevolgd zijn goede methodes om hierbij te gebruiken. Ik combineer mijn observaties en interpretaties met kennis en ervaring op het gebied van verandermanagement en leiderschapsontwikkeling – eigenlijk een andere vorm van klinisch redeneren.
Wat inspireert jou in je werk?
Ik ga graag aan de slag met opdrachten die een positieve impact hebben op leiderschap en positionering van de zorgprofessional, waarbij een strategisch vraagstuk wordt opgelost en waar verbinding gelegd moet worden tussen verschillende organisatieonderdelen of meerdere organisaties. Hoe complexer hoe beter, het lijkt vaak ingewikkelder dan het is. Ik help je de puzzel te leggen.
Hoe kijk je naar de toekomst?
Ik ben benieuwd hoe we over vijf of tien jaar terugkijken op alles wat we dan weer bereikt hebben in de zorg. Want hoewel er veel lastige uitdagingen zijn, is er ook zoveel om trots op te zijn! Als je dat ziet kun je met meer plezier werken aan de toekomst. Dan kun je trots zijn op waar je staat en met vertrouwen problemen en vraagstukken aanpakken, samen. In mijn ideale wereld worden zorgprofessionals standaard betrokken bij de ontwikkeling van beleid en strategie binnen zorgorganisaties en bij regionale samenwerkingen, in de hele zorgketen.